Artikler

Kommune-CSIRT hjelper kommuner og fylkeskommuner med å møte morgendagens sikkerhetsutfordringer i det digitale domenet. Under vignetten "Artikler" kommer faglige anbefalinger og nyheter om cybersikkerhet.

Artikler og tips

Norsk Kommune utsatt for alvorlig sikkerhetshendelse

Kommune-CSIRT ble lørdag 9. januar kjent med at en norsk kommune hadde vært utsatt for et massivt målrettet løsepengevirusangrep. Aktør har lykkes i ramme hele den kommunale tjenesteleveransen med noen få unntak.

Les saken

EMOTET: Slik kommer den seg inn på PCen din

Emotet er en skadevare som ble oppdaget i 2014 og har vært benyttet som en skadevare rettet mot bank og finansnæringen. Navnet blir også ofte brukt om nettverket av infiserte maskiner (botnett), kommandosentraler og operatører bak kampanjene. Skadevaren er under stadig utvikling med ny funksjonalitet og moduler. I det siste har skadevaren blitt brukt til angrep mot virksomheter i alle sektorer, inkludert norske kommuner.

Les saken

Vær forberedt på å bli hacket!

Nasjonale sikkerhetsmyndigheter får ofte henvendelser som gjelder digitale angrep og hvordan håndtere disse. – "Kan dere sende en oppskrift eller tipsliste for hva vi gjør hvis vi blir rammet?" er eksempel på forespørsler som mottas. Utfordringen er at det ikke finnes noen enkel oppskrift på digital hendelseshåndtering.

Les saken

Bruk multifaktor-autentisering

I tillegg til passord bør du benytte en eller flere metoder til å sikre identifisering av deg som berettiget bruker av digitale systemer. Tilleggsmetodene kan være fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning, tilleggskode på SMS eller godkjenning via en annen enhet. Dette øker sikkerheten kraftig.

Les saken