Nyheter

Kommune-CSIRT hjelper kommuner og fylkeskommuner med å møte morgendagens sikkerhetsutfordringer i det digitale domenet. Under vignetten "Nyheter" kommer faglige anbefalinger og nyheter om cybersikkerhet.

Nyheter

Digitalt situasjonsbilde fra Kommune-CSIRT lanseres

I dag 30. september lanserer Kommune-CSIRT sitt første digitale situasjonsbilde. Dette er den første av en serie periodiske rapporter fra Kommune-CSIRT som har ambisjon om å dele et bilde av trusler, hendelser og sårbarheter som rammer eller kan ramme kommunesektoren.

Universal Health Services i USA hardt rammet av løsepengevirus

Et løsepengevirus-angrep har stengt ned deler av Universal Health Services, et Fortune-500-selskap som eier et landsdekkende nettverk av sykehus i USA.

Les saken

Pressemelding: Advarer mot ny bølge av e-postangrep mot det offentlige

I løpet av de siste fire månedene har mer enn 30 norske kommuner blir rammet av e-postangrep. Nå advarer Kommunens CSIRT mot en bølge av angrep. Sammen med NorSIS oppfordrer de norske virksomheter til å gi sine ansatte kunnskap til å avsløre ondsinnede e-poster.

Cyberkriminelle fortsetter å bruke COVID-19 som lokkemiddel

Kriminelle nettaktører fortsetter å utnytte situasjonen rundt COVID-19, og CERT-EU advarer mot svindelforsøk og angrep relatert til viruset. E-poster med ondsinnede vedlegg, lenker til falske nettsider, løsepengevirus målrettet mot virksomheter som bedriver forskning på medisin, og donasjoner til falske veldedighetsorganisasjoner er bare noe av hva som rapporteres.

Les saken

"Dobbel utpressing" ny trend ved løsepengevirusangrep

En sterkt økende trend i løsepengevirusangrep er observert de siste ukene - såkalt dobbel utpressing: Angriper kombinerer kryptering/låsing av filene med datatyveri og trussel om offentliggjøring av data hvis ikke løsepengene betales. Trusselaktøren presser offeret ekstra ved å lekke enkelte data på en åpen nettside.

Les saken

Franske kommuner utsatt for løsepengevirusangrep

Franske myndigheter ved CERT-FR (ANSSI) melder om at en løsepengeviruskampanje rettet spesielt mot franske kommuner er observert nylig. Som ellers ved slike angrep er filer kryptert og data gjort utilgjengelig/ubrukelig, og opplåsing tilbudt mot betaling. CERT-FR melder videre at hvem som står bak angrepene foreløpig er ukjent, men at analyser er på vei, og at skadevaren ser ut til å være av typen Pysa/Mespinoza.

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) med råd om hjemmekontor

Korona-pandemien har ført til at mange bedrifter har innført utstrakt bruk av hjemmekontor. Dette gir store muligheter for ansatte til å holde kontakten uten å være fysisk til stede på arbeidsplassen, og prosjekter og oppgaver kan fortsette, skriver Nasjonal sikkerhetsmyndighet i en aktuell anbefaling. De påpeker at hjemmekontor også har noen store sikkerhetsutfordringer. Her er en kortversjon med anbefalinger om tiltak.

Hackere utnytter Korona-frykt

Til tross for Korona - som har utviklet seg til en verdensomspennende pandemi - demper ikke kriminelle og stats-sponsede hackere sin ondsinnede aktivitet. Tvert imot, de utnytter frykten for Korona-viruset, og sender lure-meldinger på e-post.